Lovačko udruženje "Srebrnica" - Stragari

Osnovano 1956.godine

Vesti


ПЛАНИРАН ОДСТРЕЛ ЈЕЛЕНСКЕ И МУФЛОНСКЕ ДИВЉАЧИ

У ЛУ „Сребрница“ у Страгарима

           Ловци Ловачког удружења „Сребрница“ из Страгара, су и ову 2021. годину дочекали спремни и организовани. Акценат је као и до сада највише бачен на константну прихрану како крупне тако и ситне дивљачи. У току зимског периода изнето је преко 20 тона зрнасте хране,  коју су ловци, уз сугестију Стручне службе, равномерно распоређивали по хранилиштима у  свим деловима ловишта.

          Поред прихране, редовним одстрелом предатора и сталним осматрањем понашања диваљачи дошло се до закључка да је у пролећни период дивљач ушла здрава и у пуној кондицији за репродукцију. Тим домаћинским опхођењем могла се са разлогом очекивати још  једна успешна ловна сезона.  То се показало као тачно  већ са првим изласком у лов на срндаћа, у првом ловном дану одстрељено је рекордних 53 срндаћа, а план је испуњен већ после два ловна дана и одстрељено је 80 срндаћа, са врло малим, тако рећи занемарљивим бројем погрешних одстрела.

                  У ДВА ИЗЛАСКА ОДСТРЕЉЕНО СВИХ 88 СРНДАЋА

          Релативно топло пролеће са умереном количином падавина погодовало је ситној дивљачи, а нарочито зецу, чија се бројност задњих неколико година полако повећава. Бројност фазанске дивљачи је такође, у сталном порасту, уз редовно уношење из вештачког узгоја, па је и поред веома сушног летњег периода, за нама јако успешна сезона. Погонски лов дивљих свиња је ове године почео нешто раније, а све у складу са препорукама о сузбијању “афричке куге“ дивљих свиња, која на срећу још увек није забележена у близини ловишта. Лов је у току, а не треба сумњати да ће се план одстрела од 88 јединки дивљих свиња готово сигурно испунити.

              Посебно треба нагласити да су од 2021. године, у  ловну основу ловишта „Сребрница“, уврштени јелен лопатар и муфлон, који уз домаћинско газдовање и редован мониторинг показују стално повећање бројности на терену. Већ ове године се планира одстрел 16 грла јеленске и 10 грла муфлонске дивљачи.

           Ловиште је 2021. године, проширено за 1.000 хектара ловно продуктивне површине и на том делу терена већ је постављено 12 високих чека, 4 хранилишта за крупну дивљач и 35 солишта.

ЛОВЦИ НА „ШУМАДИЈСКИМ ДАНИМА ШЉИВЕ“

            Ловачко удружење „Сребрница“ је активно учествовало у туристичкој манифестацији „Шумадијски дани шљиве“ у Страгарима, која је одржана 1. и 2. августа 2021. године, а реч је о манифестацији која је, после неколико година, обновљена, а за циљ има промоцију привредних и туристичких потенцијала овог подручја. Првог дана манифестације, испред ловачког дома  организовано је кување гулаша, где је свих 11 секција узело учешће, а ловци Страгара још једном показали да је циљ лова пре свега добро дружење.

Марко Јешић

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU