Lovačko udruženje "Srebrnica" - Stragari

Osnovano 1956.godine

Vesti


Stragari ne usporavaju

   U lovištu „Srebrnica“, lovačkog udruženja „Srebrnica“ iz Stragara, i u 2020. godini radovi su se odvijali nesmanjenim intenzitetom. Pandemija Кorona virusa, čini se, nije uzdrmala više od 300 lovaca ovog šumadijskog kraja, koji su i ove godine uspešno sproveli sve svojim planskim dokumentima zacrtane ciljeve.
    U 2020. godini, rekordno veliki plan odstrela srndaća od 76 jedinki uspešno je ispunjen i u rekordnom roku. Veliki udeo starih grla u odstrelu i vrlo mali broj pogrešnih odstrela, kod svih lovaca i uprave su nadomestili izostanak trofeja u medalji, pa se lovna sezona smatra vrlo uspešnom.
    Poupulacije sitne divljači, pre svega fazana, ali i zeca, dočekale su klimatski vrlo povoljnu godinu, što je u kombinaciji sa stalnom brigom o divljači, kontrolom brojnosti predatora čiji planirani i realizovani odstrel konstantno raste i redovnim unošenjem fazana, dalo svoje rezultate. Osim odlične brojnosti fazana, u LU „Srebrnica“ se mogu pohvaliti i poboljšanjem brojnog stanja zeca, što, domaćinski, nije zloupotrebljeno, pa se zec i pored toga ove lovne godine lovio tek jedan izlazak.
    Brojnost divljih svinja konstantno raste, pa je plan odstrela za 2020/2021 godinu čitavih 86 jedinki. Tradicionalno, stragarski lovci divlje svinje love samo u grupnom lovu, a čitav plan odstrela se ispuni u decembru i prvoj polovini januara.
    Lovni objekti su ono po čemu je lovište „Srebrnica“ poznato nadaleko. Lovački „graditelji“ iz LU „Srebrnica“ se mogu pohvaliti sa više od 300 visokih stabilnih čeka, preko 100 hranilišta za krupnu divljač i čak 500 solišta! Samo početkom 2020. godine, u lovištu je izgrađeno preko 30 novih visokih stabilnih zatvorenih čeka po svim standardima struke.
    Najvredniji objekat LU „Srebrnica“ je prelepi lovački dom u centru Stragara. Multifunkcionalni objekat velike površine u sjajnom ambijentu, objedinio je kancelarije udruženja, salu za okupljanja, sobe za turiste, hladnjaču za divljač, skladišta za hranu i so, odnosno sve ono što je jednom LU potrebno za nesmetano funkcionisanje. Ipak, u ovom LU nisu stali na tome, pa je i 2020. godine nastavljen rad na unapređenju i osavremenjavanju ovog objekta, koji je dograđen objektom za obradu trupova divljači i trofeja divljači, čime je zaokružena priča koja je započeta izgradnjom dvokomorne hladnjače po najsavremenijim standardima.

Marko Pavlović





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU